Захист ступеня доктора філософії на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії

Доктор філософії  – всесвітньо визнаний академічний ступінь післядипломної освіти, що присуджується університетами та вищими навчальними закладами кандидату, який представив дисертацію на основі оригінальних досліджень у вибраній ним області. Традиційно отримання ступеня доктора філософії включає від трьох до чотирьох років очного навчання, під час якого претендент завершує значну частину оригінального дослідження, представленого у вигляді дисертації.

Цей ступінь виник у 19-му столітті. Слово «філософія» походить від давньогрецького «philosophia», що дослівно перекладається як «любов до мудрості». Спочатку цей ступінь присвоювався людині, яка здобула всебічну загальну освіту з основних питань тогочасної науки.

Сьогодні ступінь доктора філософії, як і раніше, вимагає любові до мудрості і стосується людей, які прагнуть знань у певній спеціалізованій галузі.

Два чергові кандидати від кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НУОЗ України імени П. Л. Шупика, успішно пройшли захист своїх наукових праць за оновленою системою захисту.

Наукова робота аспіранта Синіцина Максима (керівник – проф. Лоскутов О.) була присвячена підвищенню ефективності та безпеки післяопераційного знеболення у пацієнтів після торакотомії та зменшенню частоти та інтенсивності хронічного больового синдрому шляхом застосування пролонгованої паравертебральної аналгезії. Із практичного значення роботи опоненти зазначили, що розроблені методики дозволяють в 2,5 рази зменшити дозу наркотичних анальгетиків, порівняно з пацієнт-контрольованою внутрішньовенною аналгезією, для знеболювання пацієнтів у ранньому післяопераційному періоді.

Наукова робота аспіранта Марцініва Володимира (керівник – проф. Лоскутов О.) була присвячена підвищенню ефективності інтра- та післяопераційного знеболення при хірургічних втручаннях з приводу новоутворень молочної залози застосуванням пекторальної блокади. Результати роботи продемонстрували, що запропоновані методики дозволили на 30% зменшити виникнення парестезій та втричі знизити частоту ускладнень у ранньому післяопераційному періоді.

Обидві роботи були позитивно оцінені рецензентами та опонентами, а присутні члени спеціалізованої разової захисної ради одноголосно вирішили присвоїти шукані наукові ступені аспірантам.

International Journal of Stroke
IJS
Британсько-Український Симпозіум