Кафедра анестезіології прийняла участь у V Міжнародній Медичній Симуляційній Олімпіаді в Кракові (Польща)

17 березня 2018 року лікарі-інтерни анестезіологи першого року навчання Кристина Коврач, Олександр Муравський, В’ячеслав Коваленко, Владислав Шевченко, Андрій Маслюков взяли участь у Міжнародній медичній симуляційній олімпіаді у м. Краків (Польща), яка проводилася у Дидактично-симуляційному центрі на базі Ягеллонського університету.

307

Поїздка була організована за підтримки завідувача кафедрою анестезіології та ІТ професора О.А. Лоскутова та за ініціативи керівника циклу навчання інтернів першого року доцента Ю.І. Маркова.

Програма симуляційної олімпіади включала участь інтернів у симуляційних медичних змаганнях із охопленням основних тренінгових програм ATLS (Advanced Trauma Life Support), ACLS (Advanced Cardiac Life Support), PALS (Pediatric Advanced Life Support). До роботи в олімпіаді були запрошені студенти 6 курсу навчання вищих медичних вузів та лікарі-інтерни анестезіологи.

298

В рамках Симуляційної олімпіади виступили 7 команд (4 – із Польщі, 2 – із України, 1 — США). Учасникам були запропоновані 5 симуляційних станцій із «пацієнтами» (високоінтерактивними симуляторами) з різними за складністю діагнозами (2 травмованих пацієнти, пацієнт в стані гіперглікемічної коми, дитина 5 років із черепно-мозковою травмою та дитина 4 років у стані клінічної смерті). Для виконання медичного завдання надавалося 25 хвилин, після чого після кожної станції проводився 30-хвилинний дебрифінг із обговоренням основних помилок та недоліків при виконанні завдання командою за участю фахівця із тренінгового центру.

Слід зазначити, що лікарі-інтерни кафедри анестезіології та ІТ використовували у своєму спілкуванні виключно англійську мову, їх підготовка на кафедрі теж проводилася англійською мовою. Для наших інтернів дана поїздка викликала неабияке зацікавлення не лише у можливості порівняльної оцінки власних знань і навиків, а також ознайомлення із технічним оснащенням симуляційного центру, методологією тренувань.

Після повернення в Україну був проведений внутрішній дебрифінг стосовно труднощів, які виникали у наших інтернів під час виконання симуляційних завдань, серед основних хотілося б виділити наступні: відсутність доступу до високоінтерактивного технічного оснащення в Україні, психологічний дискомфорт при роботі із манекенами зі «зворотнім зв’язком», недостатня кількість тренінгів, присвячених тематиці спілкування у команді, спілкування з пацієнтом та родиною. З боку викладачів хотілося б зазначити про необхідність введення у програму інтернатури щомісячного 20-30 годинного навчання у симуляційному центрі Академії, додаткове оснащення манекенами та моніторами власне кафедри анестезіології.

305

Велика подяка тренеру команди інтернів доценту І.А. Кучинській, яка приймала безпосередню участь у підготовці та тренуванні інтернів до олімпіади і особисто підтримувала їх під час змагань. Окрім того активну участь у підготовці інтернів взяв доцент кафедри М.М. Пилипенко. Окрема подяка доценту кафедри О.Е. Доморацькому (одяг команди), завідувачу відділу підготовки ДЗ «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» МОЗ України В.О Крилюку та лікарю з медицини невідкладних станів І.В. Кузьмінському у допомозі із манекенами та проведенням підготовки інтернів.

 

International Journal of Stroke
IJS
Британсько-Український Симпозіум