Результати Всеукраїнської Олімпіади з інфузійної терапії

11 грудня 2017 р. у столиці України пройшов заключний ІІІ тур IV Всеукраїнської Олімпіади з інфузійної терапії, яку організувала Міжнародна спеціалізована фармацевтична корпорація «Юрія Фарм». Активну участь в організації та проведенні Олімпіади прийняли співробітники кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національної медичної академії імені П.Л. Шупика та Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Перший тур Олімпіади відбувався у режимі «он-лайн». Загальна кількість учасників складала близько 600 осіб студентів та інтернів вищих медичних навчальних закладів з різних регіонів України. У другий тур із 64 учасників у м. Києві, успішно пройшли 42 лікаря-інтерна. НМАПО імені П.Л. Шупика, серед яких — 25 інтернів першого року навчання кафедри анестезіології та інтенсивної терапії.

197

За результатами аудиторного тестування, проведеного у п’яти містах України до наступного третього туру пройшли 24 учасника, серед яких – п’ятеро інтернів першого року навчання НМАПО імені П.Л. Шупика (кафедра анестезіології та інтенсивної терапії).

Фінал відбувся у приміщенні Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Перша частина фінального змагання передбачала вирішення 30 складних завдань тестового контролю. П’ятеро учасників, серед яких четверо становили лікарі-інтерни першого року навчання кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМАПО (Зеленчук О.Я., Козловська М.Г., Говгаленко Ю.В., Кислуха Т.А.), набрали максимальну кількість і надалі змагалися у практичній частині Олімпіади, в якій були використані симуляційні технології: статичні симуляційні інструменти для визначення вміння пунктувати периферичну та центральну (внутрішню яремну) вену, стандартизований пацієнт з моделюванням невідкладних станів, що трапляються у практиці лікаря-анестезіолога чи медичних працівників медицини невідкладних станів. При цьому моделювалися сценарії з використанням манекена і отримувався різного виду зворотній зв’язок з “пацієнтом” з використанням сучасної діагностичної та лікувальної апаратури.

195

Важливою складовою оцінювання практичних знань та умінь було здійснення на манекенах різних методів клінічного дослідження хворого та їх трактування з наступним адекватним лікуванням. Така практична частина іспиту нагадувала ОСКІ (OSCE) – об’єктивний структурований іспит. Сьогодні такий тип оцінювання знань використовують у Великій Британії, США та Канаді. (див. також про OSCE)

196

Інтеграція навчального процесу, що проводить НМАПО імені П.Л. Шупика, в європейську систему освіти, та впровадження в навчально-педагогічний процес іспитів за системою ОСКІ, полегшило проходження практичної частини змагання інтернам кафедри анестезіології та інтенсивної терапії.

За підсумками практичної частини змагань були визначені переможці Олімпіади:

1 місце – Зеленчук Олександра Ярославівна (НМАПО імені П.Л. Шупика, кафедра анестезіології та інтенсивної терапії).

2 місце – Козловська Марія Геннадіївна (НМАПО імені П.Л. Шупика, кафедра анестезіології).

3 місце – Прошельцов Андрій Володимирович (Луганський державний медичний університет, м. Рубіжне)

Такі результати участі лікарів-інтернів першого року навчання в Олімпіаді з інфузійної терапії свідчать про високий рівень навчально-педагогічного процесу у НМАПО імені П.Л. Шупика.

198

 

Пресконференція (уривки) «Партнерство заради розвитку молодих медиків» (Джерело: Укрінформ)

 

 

Фотографії люб’язно надані корпорацією «Юрія Фарм»

 

International Journal of Stroke
IJS
Британсько-Український Симпозіум