Майстер-клас «Забезпечення прохідності дихальних шляхів у практиці лікаря-анестезіолога»

23.02.2018 р. викладачами кафедри анестезіології та інтенсивної терапії був проведений майстер-клас «Забезпечення прохідності дихальних шляхів у практиці лікаря-анестезіолога» для інтернів 1-го року навчання та лікарів-інтернів дитячих анестезіологів 2-го року навчання. У майстер-класі усього прийняло участь 84 чоловік.

Захід відкрив завідувач кафедри проф. Лоскутов О.А., який у своєму виступі висвітлив актуальність і важливість проблеми адекватного контролю прохідності важких дихальних шляхів а також акцентував увагу на методологічних підходах вирішення проблеми важкої інтубації трахеї.

Доценти Мaрков Ю.І., Доморацький О.Е., Пилипенко М.М. висвітлили актуальні питання проблемі забезпечення прохідності дихальних шляхів на сучасному рівні.

На майстер-клас був запрошений Мазанко Ю., лікар-анестезіолог з Національного інституту раку, який самостійно розробив та продемонстрував інноваційну методику застосування фіброоптичної відеобронхоскопії в ендотрахеальній трубці та успішно її використовує у випадках важкої інтубації трахеї. Лікар продемонстрував випадки відеоларингоскопії з власної практики.

Більша частина часу майстер-класу була відведена практичній роботі лікарів-інтернів з манекенами по відпрацюванню практичних навичок: постановка назо- та орофарингеальних повітроводів, оро- і назофарингеальна інтубація трахеї, використання клинка McCoy, фіброоптичних засобів (AirTraq) й бужів для інтубації трахеї і обмінних сетів для екстубації трахеї та ін.

Даний захід є черговою важливою ланкою кафедральної політики, скерованої на розширення практичної частини навиків та їх поєднання з теорією, що відрізняється від попередніх більш повною демонстрацією сучасного обладнання, яке використовується з метою безпечного здійснення інтубації трахеї.

Як відмічали присутні, проведений майстер-клас дозволив підвищити рівень практичної підготовки у багатьох аспектах забезпечення прохідності дихальних шляхів у практиці лікаря-анестезіолога.

International Journal of Stroke
IJS
Британсько-Український Симпозіум