Майстер-клас з респіраторної підтримки

146Респіраторна підтримка (РП) є одним з основних і найбільш дієвих методів інтенсивної терапії. Майже щороку з’являються нові дані про ефективність тих чи інших методів РП, а також новітні режими вентиляції та нова апаратура для проведення РП. Разом з тим у анестезіологів і лікарів-інтенсивістів традиційно існує відчуття складнощів і навіть стресу з впровадженням всіх цих інновацій в клінічну практику. Тому як лікарі інтерни, так і досвідчені анестезіологи традиційно хочуть навчитися інноваціям з РП завчасно, ще до того, як вони це будуть потребувати у тяжкого хворого.

У рамках запровадження нових інтерактивних форм навчання, на кафедрі анестезіології та ІТ проведено майстер клас з РП. На цьому тренінгу інтерни 2-го року відпрацьовували складні клінічні ситуації на сучасних моделях дихальних апаратів які найбільш широко представлені в Україні. Окрім традиційних моделей легень зміни механічних властивостей дихальної системи пацієнтів інтерни-добровольці моделювали на собі її рестриктивні зміни з допомогою різноманітних еластичних бандажів. Крім того виражену обструкцію моделювали перетисканням апаратних трубок з допомогою затискачів. За таких умов спонтанне дихання лікарів ставало утрудненим і респіратор якраз і полегшував їм проведення вдиху, що імітувало клінічну практику.

Особливість заходу полягала також у тому, що кожен із присутніх мав нагоду самостійно вибрати режими допоміжної вентиляції та її параметри і випробувати їх через сучасні лицьові маски на собі а також через традиційну трубку на декількох моделях легень. За позитивними відгуками лікарів-інтернів і їх бажанням продовжити навчання було видно, що такі форми навчання перспективні і заслуговують на ширше впровадження. Серед інших побажань учасників було і проведення подібних тренінгів вже на дихальних апаратах високого класу, які забезпечують інтелектуальні режими вентиляції.

 

 

International Journal of Stroke
IJS
Британсько-Український Симпозіум