Майстер-клас «Контроль над дихальним шляхом»

22 грудня 2017 р. на кафедрі анестезіології та ІТ відбувся майстер-клас «Контроль над дихальним шляхом», на якому ми знову повернулись до теми складних ситуацій у забезпеченні прохідності дихальних шляхів. Програма майстер-класу складалась з теоретичної та практичної частин і включала в себе відпрацюівання  технік інтубації трахеї за допомогою відеоларингоскопів та фіброоптичних приладів, а також ознайомлення з хірургічними методами забезпечення прохідності дихальних шляхів та алгоритмом прийняття рішення щодо їх застосування.


Теоретична частина включала 4 коротких доповіді на теми: 

  1. Контроль над дихальним шляхом на догоспітальному етапі. (Крилюк В.О., доцент кафедри медицини катастроф НМАПО імені П.Л. Шупика)
  2. Прийняття рішення у випадку тяжкого дихального шляху. (Доморацкий О.Е., доцент кафедри анестезіології та ІТ НМАПО імені П.Л. Шупика)
  3. Тяжкі дихальні шляхи: особливі ситуації в забезпеченні прохідності. (Пилипенко М.М., доцент кафедри анестсезіології та ІТ НМАПО імені П.Л. Шупика)
  4. Трахеостомія як засіб контролю над дихальним шляхом в умовах відділення інтенсивної терапії (Лоскутов О.А., професор, завідувач кафедри анестезіології та ІТ НМАПО імені П.Л. Шупика)

Під час практичної частини учасники відпрацьовували навички на 4-х станціях: 

  1. «Хірургічний» дихальний шлях — конікотомія.
  2. Бронхоскопія. Алгоритм дій при складній екстубації.
  3. Трахеостомія з використанням балонної (Blue Dolphin) і дилятаційної (Blue Rhino) технік.
  4. Використання відеоларингоскопів та допоміжних приладів при складній інтубації трахеї.

На відміну від попереднього майстер-класу, який проводився у липні, цього разу для конікотомії використовували препарат свинячої трахеї, покритий свинячою шкірою, таким чином тактильні відчуття при проведенні конікотомії наближались до реальних. Учасники мали змогу ознайомитись з технікою балонної та дилятаційної трахеостомії із застосуванням спеціальних наборів та девайсів. Осообливу увагу цього разу приділили відпрацюванню алгоритма тяжкої екстубації трахеї з використанням обмінних проводників. 

Сподіваємось,  що майстер-клас «Контроль над дихальним шляхом» пройшов з користю для всіх учасників. Пропонуємо подивитись фотогалерею нижче, а також відео-епізоди майстеркласу і записи доповідей. 

 

International Journal of Stroke
IJS
Британсько-Український Симпозіум