Майстер-клас «Тяжкий дихальний шлях» за участі британського лікаря Джона Оллвуда (John М Allwood)

На кафедрі анестезіології та ІТ існує добра традиція залучати провідних закордонних (найчастіше британських) фахівців до навчання лікарів інтернів. Ще один такий hand-over майстер-клас відбувся 1 грудня 2019 р. за участі старшого співробітника операційного відділення Джона Оллвуда (John M Allwood, London, UK).

Нагадаємо, що у липні 2017 р. Джон Оллвуд також приймав участь у майстер-класі «Difficult Airway» на нашій кафедрі.

Цього разу подія була особливою не тільки тим, що Джон привіз з собою абсолютно новий пристрій для встановлення контролю за дихальним шляхами і сучасний манекен, але і тим, що його презентація відбувалася англійською мовою без перекладу. Коли лікарів-інтернів запитали, чи є такі, що нагально потребують перекладу, більшість зазначила, що при якісній демонстрації практичних навичок на сучасному манекені, методики їх виконання стають зрозумілими навіть за середнього рівня володіння англійською мовою.

319

318

На іншій станції доцент Максим Пилипенко та нещодавня випускниця кафедри Ярослава Дубневич продемонстрували техніку виконання інтубації трахеї з відеолярингоскопічним обладнанням, яке доступне в Україні. У кожного інтерна 2 року навчання була можливість попрактикуватися у застосуванні різних відеоляриноскопів на манекенах і підготуватися до виконання цієї важливої анестезіологічної процедури у пацієнтів з «тяжкими» дихальними шляхами. Більшість інтернів зазначили задоволення від такої практики, але підкреслили і нагальну потребу в проведенні більш тривалих та розширених тренінгів з ретельним відпрацюванням на манекенах усіх можливих клінічних ситуацій.

317

316

Саме цьому і була присвячена зустріч Джона Оллвуда із завідувачем кафедри професором Олегом Лоскутовим. В результаті обговорення результатів майстер-класу було досягнуто домовленостей про проведення британським спеціалістами вже в цьому році дводенного поглибленого курсу менеджменту тяжких дихальних шляхів. Цей курс відбудеться 17-18 жовтня в рамках дедалі більш популярної міжнародної Молодіжної анестезіологічної конференції (МАК 4 – «Тріщинські читання»), яка вже вчетверте проводиться під егідою НМАПО імені П.Л. Шупика.

320

International Journal of Stroke
IJS
Британсько-Український Симпозіум